Skip to content

Hva er oslofilm

Kinostyret i Oslo, med direktør Kristoffer Aamot (til venstre) i spissen, var pådrivere i Oslofilm-prosjektet. Særlig hadde kinodirektøren klare meninger om oslofilmene. Bilde fra 1951.

Kinostyret i Oslo, med direktør Kristoffer Aamot (til venstre) i spissen, var pådrivere i Oslofilm-prosjektet. Særlig hadde kinodirektøren klare meninger om oslofilmene. Bilde fra 1951.

Oslofilm eller Oslofilmene er en samling på ca. 180 kortfilmer produsert av Oslo kinematografer i perioden 1947 til 1982.

Hensikten med oslofilmene var å sikre dokumentasjon av Oslos miljøer og historiske utvikling (se for eksempel Hovedstadens gamle forsteder), og resultatet ble en samling historisk filmer med helt enestående verdi, både i en byhistorisk, kommunalhistorisk og filmhistorisk sammenheng.

Filmene hadde en identitetsskapende funksjon. De ble skapt i en periode som var preget av framtidsdrømmer og gjenreisingstrang. Fellsskapstanken var sterk, og filmene skulle bidra til å styrke innbyggerens lojalitet og følelse for hjembyen sin.

I noen av filmene er oppdragelse og formaninger tydelig til stede (Vann og kloakk). Det finnes også filmer som instruerer hvordan man beveger seg i trafikken, hvordan man krysser en gate (Trykk på knappen) og behovet for å samhandle som et kollektiv for å unngå kaos. Andre filmer er nesten rene turistfilmer, og noen også med et (forsøksvis) humoristisk og ironisk skråblikk på Oslos fortreffelighet. Se for eksempel Oslo – et filmkvad.

Se Oslo byarkivs nettsider for katalog og fullstendig liste over titler.

Oslofilmene er avlevert til Oslo byarkiv, og sammen med Norsk filminstitutt er alle filmene restaurert og digitalisert.

DVDer med oslofilm

DVDer med oslofilm

Ca. 70 titler er utgitt på tre DVD-produksjoner:

Filmene på DVD’ene er også tilgjengelige på nett som klikkefilm hos Filmarkivet.no (betaltjeneste). Noen av filmene er tilgjengelige på YouTube

Kilder og mer informasjon

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: